Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών 2022 – επισημάνσεις

Από τις 22/3/22 βρίσκεται σε ισχύ το επικαιροποιημένο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών 2022.

Επισημάνσεις:

1. Ο εμβολιασμός κατά του ροταϊού ανήκει πλέον στο βασικό εμβολιαστικό πρόγραμμα και θα αποζημιώνεται στο εξής πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το εμβόλιο αφορά σε κάλυψη λοίμωξης/ γαστρεντερίτιδας που οφείλεται στο συγκεκριμένο ιό. Η πρώτη δόση του εμβολίου διενεργείται στην ηλικία των 2 μηνών και σίγουρα όχι μετά τη συμπλήρωση των 15 εβδομάδων ζωής. Ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται σε σχήμα 2 ή 3 δόσεων, ανάλογα με τον τύπο του εμβολίου που επιλέγεται, και μέχρι την ηλικία των 6 μηνών.

2. Εντάσσεται ο εμβολιασμός κατά της HPV λοίμωξης (ιός ανθρωπίνων κονδυλωμάτων) στο βασικό εμβολιαστικό πρόγραμμα για κορίτσια και αγόρια από την ηλικία των 9 ετών και αποζημιώνεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το εμβόλιο θα χορηγείται δωρεάν μέχρι την ηλικία των 18 ετών και για τα δυο φύλα έως τις 31/12/2023. Ακολούθως το εμβόλιο θα αποζημιώνεται μόνο για τις ηλικίες κάτω των 15 ετών. Το εμβόλιο χορηγείται σε δυο δόσεις για άτομα με έναρξη εμβολιασμού πριν τη συμπλήρωση του δεκάτου πέμπτου ηλικιακού έτους και σε τρεις δόσεις για άτομα με έναρξη εμβολιασμού μετά την ηλικία των δεκαπέντε ετών.

3. Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α διενεργείται σε 2 δόσεις σε νήπια 2-6 ετών. Συστήνεται η διενέργειά του στην στην ηλικία των 2 ετών.

4. Έλεγχος με φυματινοαντίδραση Mantoux και ανοσοποίηση με εμβόλιο BCG κατά της φυματίωσης διενεργούνται μόνο σε άτομα ομάδων υψηλού κινδύνου για φυματίωση. Η φυματινοαντίδραση Mantoux δύναται να χρησιμοποιείται ως διαγνωστικό τεστ κατά την κρίση του ιατρού, σύμφωνα με τις σχετικές ιατρικές ενδείξεις.

Create your account