Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός

Την αρχιτεκτονική πρόκληση της δημιουργίας ενός υγιειονομικού χώρου κατάλληλου για την αρμονική συνύπαρξη του παιδιατρικού και οφθαλμολογικού ιατρείου ανέλαβε η βραβευμένη εικαστικός και αρχιτέκτονας Δήμητρα Μαρίνη, η οποία επιμελήθηκε και το σχεδιασμό και την υλοποίηση της υποδοχής του ιατρείου. Η ακόλουθη προσέγγιση στο σχεδιασμό των εξεταστικών χώρων ανήκει στη σκηνογράφο Αλεξάνδρα Ντεληθέου και τους συνεργάτες της. Την επίβλεψη των τεχνικών εργασιών έχει αναλάβει η πολιτικός μηχανικός Μαρία Τούλια.
Παιχνίδια
Παιχνίδια
Τα παιχνίδια του παιδιατρικού μας ιατρείου αποτελούν ειδικές κατασκευές σχεδιασμένες και υλοποιημένες σε συνεργασία με τους Δημητρα Μαρίνη, Αντώνη Χαλυβίδη (Statuarium), Πέτρο Δερματά και Βασίλη Δήμα. Για τον σχεδιασμό των παιχνιδιών λάβαμε υπόψιν την ανάγκη των παιδιών για αισθητηριακά ερεθίσματα, εκμεταλευτήκαμε τις δυνατότητες μάθησης μέσω του πειραματισμού, ενώ παράλληλα προσπαθήσαμε να "κλείσουμε πονηρά το μάτι" στους γονείς αφυπνίζοντας μνήμες των παιδικών τους χρόνων. Στην προσπάθειά μας για περιορισμό μετάδοσης λοιμώξεων στο χώρο του ιατρείου, το σύνολο των παιχνιδιών αποτελείται από σταθερές επιφάνειες που επιτρέπουν την εύκολη απολύμανσή τους.

Καλλιτεχνικές παρεμβάσεις

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της παραμετρικής επίπλωσης στο χώρο αναμονής του ιατρείου αποτελεί έργο του γλύπτη Αντώνη Χαλυβίδη. Ο γνωστός στο χώρο της κινητικής γλυπτικής καλλιτέχνης έχει επιπλέον φιλοτεχνήσει το κινητικό γλυπτό "Extreme measures" που κυριαρχεί αισθητικά στο χώρο αναμονής.
Σημείωμα
Σημείωμα
"Η καλλιτεχνική επιμέλεια του παιδιατρείου περιελάμβανε τον σχεδιασμό και υλοποίηση του συστήματος καθισμάτων της αναμονής και της ενσωματωμένης σε αυτό παιχνιδομηχανής. Κεντρική επιδίωξη ήταν η δημιουργία ενός χώρου με γλυπτική διάθεση.

Οι πολλαπλοί φωτιζόμενοι διακόπτες των επιτοίχιων παιχνιδιών και της παιχνιδομηχανής προσφέρουν στους μικρούς επισκέπτες ένα πεδίο αλληλεπίδρασης και ελέγχου, χαρακτηριστικά του κόσμου των ενηλίκων.
Για το βασικό σχήμα των καθισμάτων λήφθησαν υπ’όψη οι επιταγές τυποποιημένων προδιαγραφών ανθρωπομετρικών πινάκων για να να εξασφαλιστεί η άνεση στους καθήμενους. Σαν μαρτυρία της δημιουργικής διαδικασίας της υλοποίησης, χαρτόνια που χρησιμοποιήθηκαν σαν υπόστρωμα κατά την βαφή των ξύλων, πολύχρωμα πλέον, αναρτωνται στους τοίχους της αναμονής και την κοσμούν.
Ο παραμετρικός χαρακτήρας της σχεδίασης και το διαμήκες της κατασκευής που θυμίζουν ανάπτυγμα σπονδύλων, μαζί με τον τρόπο που το σύστημα καθισμάτων διατρέχει το μήκος των τοίχων έχει ως αποτέλεσμα αυτό να περιτυλίσσεται στο χώρο του ιατρείου σαν συνειρμική παραπομπή στη ράβδο του Ασκληπιού, που χρησιμοποιείται εκτεταμένα σήμερα ως σύμβολο στην Ιατρική και στις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης.

Η φιλοσοφία της επιλογής της χρωματικής παλέτας είχε σαν βάση την κυκλοφορία των επισκεπτών και τον σκοπό της κίνησής τους: Οι εισερχόμενοι επισκέπτες έρχονται σε έναν χώρο που κυριαρχούν τα ψυχρά μπλε και πράσινα, σαν κατάδυση σε κρυστάλλινα, εξαγνιστικά νερά, ενώ εξερχομενοι τα καθίσματα εκπέμπουν φωτεινό ελπιδοφόρο κίτρινο, σαν ανάδυση προς το φως, προς την αισιοδοξία της αποκατασταθείσας υγείας."

Αντώνιος Χαλυβίδης

www.Statuarium.com

Extreme Measures<br />
Κινητικό Γλυπτό<br />
Σιδηρος, κινητικά στοιχεία, φακοί, plexiglass, ηλ. Μοτερ<br />
2017
Extreme Measures
Κινητικό Γλυπτό
Σιδηρος, κινητικά στοιχεία, φακοί, plexiglass, ηλ. Μοτερ
2017
Σαφέστατα εμπνευσμένη από την εξειδίκευση του οφθαλμιατρείου του οποίου τον χώρο αναμονής κοσμεί, η σύνθεση “extreme measures” (ακραία μέτρα) συντήκει έννοιες συνειρμικές του οφθαλμού οι οποίες αποτελούν κεντρικές ιδέες της δημιουργίας του.

Εμφανής κίνηση προερχόμενη από ηλεκτρικό μοτέρ, δίνει ζωή μέσω γραναζιών και αλυσίδων σε μια διάταξη καλειδοσκοπίων και φακών, δημιουργώντας μια χωρογραφία χρωμάτων, φωτός και σχήματος.

Σκοπός της σύνθεσης είναι να παρασύρει τον επισκέπτη του ιατρείου μακριά από τα τετριμμένα και να χρωματίσει παιχνιδιάρικα τις στιγμές αναμονής του στο χώρο.

Αντώνιος Χαλυβίδης

www.Statuarium.com

Εξεταστικοί χώροι

Το παιδιατρικό μας ιατρείο διαθέτει τρεις ανεξάρτητους εξεταστικούς χώρους καθώς και ξεχωριστό χώρο συνάντησης και ενημέρωσης. Η μορφολογία των χώρων μεταβάλλεται σταθερά με στόχο τη διατήρηση της λειτουργικότητας και ασφάλειάς τους.
Eξεταστήρια
Eξεταστήρια
Κατά το σχεδιασμό των εξεταστηρίων μας προσπαθήσαμε να ξεφύγουμε από τις παγιωμένες αντιλήψεις για την ψυχρή εικόνα των ιατρικών χώρων. Χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά και γήινες αποχρώσεις εστιάσαμε στη δημιουργία ενός φιλικότερου περιβάλλοντος για το ίδιο το παιδί αλλά και τους συνοδούς του διατηρώντας παράλληλα την απαραίτητη λειτουργικότητα για την τέλεση των ιατρικών πράξεων. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας με χρήση υλικών με υψηλή αντοχή που επιτρέπουν τη συχνή χρήση αντισηπτικών μέσων.
Ασφάλεια

Η ασφάλειά σας είναι σημαντική

Από την έναρξη λειτουργίας του ιατρείου μας έχουμε επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός υγειονομικά ασφαλούς χώρου. Για το λόγο αυτό έχουμε προχωρήσει σε επενδύσεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό αλλά και τη συνεχή εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού μας προσωπικού. Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας μας επικαιροποιείται τακτικά για την αποτελεσματική πρόληψη και έλεγχο μετάδοσης λοιμώξεων.

Προσωπικό

Το ιατρικό και νοσηλευτικό μας προσωπικό είναι άρτια εκπαιδευμένο για την πρόληψη και έλεγχο μετάδοσης λοιμώξεων στο χώρο του ιατρείου.

Αποστάσεις

Διατηρούμε σταθερά αποστάσεις ασφαλείας από τα παιδιά και τους συνοδούς τους. Η ασφάλεια δεν είναι παιχνίδι.

Εξοπλισμός

Φροντίζουμε να φέρουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Διαθέτουμε στους επισκέπτες του ιατρείου αντισηπτικό διάλυμα, και μάσκα ατομικής προστασίας.

Αερισμός

Το σύνολο των χώρων διαθέτει φυσικό αερισμό. Οι κλιματιστικές μας μονάδες είναι εξοπλισμένες με πρόσθετα αντιμικροβιακά φίλτρα.

UVC

Έχουμε εξοπλίσει τους χώρους μας με συσκευές αποστείρωσης αέρα με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας (UVC-light) και φωτοκαταλυτικής οξείδωσης

Αντισηψία

Οι εξεταστικοί χώροι αλλά και ο ιατρικός εξοπλισμός απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση.

Create your account