Πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο Pediatric Research φέρνει στο προσκήνιο το ρόλο της διατροφής στην εγκυμοσύνη και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική υγεία του παιδιού. Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από το ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα KuBiCo, το οποίο εστιάζει στην επίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στην κύηση και τη μετέπειτα ζωή.
Στη συγκεκριμένη ανάλυση, εξετάστηκαν 2.272 κυήσεις και διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση αβοκάντο κατά την εγκυμοσύνη σχετιζόταν με 43,6% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης τροφικών αλλεργιών στο παιδί έως την ηλικία των 12 μηνών.
Το αβοκάντο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά: Ένα αβοκάντο περιέχει 13.3g μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικά, στα οποία περιλαμβάνονται 2.6mg βιταμίνης Ε (περίπου το 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) και 0.93mg ψευδαργύρου, αλλά και 9,25g φυτικών ινών. Το διατροφικό του προφίλ είναι απόλυτα συμβατό με τα πρότυπα της μεσογειακής και φυτοφαγικής διατροφής, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για τις μέλλουσες μητέρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προκλινικές μελέτες έχουν δείξει πως τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, που παράγονται από το εντερικό μικροβίωμα της μητέρας ως αποτέλεσμα της πρόσληψης φυτικών ινών, μπορούν να επηρεάσουν θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου μέσω επιγενετικών μηχανισμών. Με απλά λόγια, η διατροφή της μέλλουσας μητέρας δεν τρέφει μόνο την ίδια, αλλά μπορεί να «εκπαιδεύσει» και το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού της.
Ένα αβοκάντο την ημέρα λοιπόν… 😉