Διφθερίτιδα

H διφθερίτιδα αποτελεί οξύ λοιμώδες νόσημα του ανώτερου αναπνευστικού. Οφείλεται στο Corynebacterium diphtheriae ή σπανιότερα στο Corynebacterium Ulcerans. Αρχικά η δίνει εικόνα κοινού κρυολογήματος με χαμηλό πυρετό ενώ σύντομα ακολουθούν οι συστηματικές της εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικό της νόσου αποτελεί μια γκριζωπή μεμβράνη που σχηματίζεται επικαλύπτοντας τις επιφάνειες του ανώτερου αναπνευστικού προκαλώντας ρινοφαρυγγίτιδα και αποφρακτική λαρυγγοτραχειΐτιδα. Συχνά συνυπάρχει διόγκωση των μαλακών μορίων του τραχήλου και των λεμφαδένων της περιοχής.

Το Corynebacterium diphtheriae παράγει τοξίνη η οποία επηρεάζει κατά κύριο λόγο την καρδιά, το νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα και είναι δυνατό να προκαλέσει επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή όπως μυοκαρδίτιδα, παράλυση σκελετικών μυών και παράλυση των φωνητικών χορδών. Σπανιότερα η διφθερίτιδα δυνατό να εκδηλωθεί με εικόνα λοίμωξης μαλακών μορίων, του κόλπου, των επιπεφυκότων ή ωτική λοίμωξη. 

Η θνητότητα της νόσου είναι από 3% μέχρι και 29% και είναι μεγαλύτερη σε ακραίες ηλικίες.

Η μετάδοση της διφθερίτιδας γίνεται μετά στενή επαφή με πάσχοντα ή φορέα του νοσήματος. Συγκεκριμένα μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού ή σπανιότερα μέσω αντικειμένων επιμολυσμένων με εκκρίσεις από δερματικές αλλοιώσεις που προκαλεί το νόσημα. Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι συνήθως 2-5 ημέρες. Ο πάσχων δυνατό να μεταδίδει τη νόσο μέχρι και για 4 εβδομάδες από την εκδήλωσή της ενώ οι ασυμπτωματικοί φορείς ακόμη περισσότερο.

In a nutshell

  • σπάνιο πλέον λοιμώδες νόσημα
  • χαρακτηριστική γκριζωπή μεμβράνη στο ανώτερο αναπνευστικό
  • επώαση σε 2-5 ημέρες
  • υπάρχει εμβόλιο από το 1930
  • ο εμβολιασμός χρειάζεται επικαιροποίηση σε ενήλικες
  • θνητότητα μέχρι και σε 29% των ασθενών
  • επικαιροποιήστε τον εμβολιασμό σας πριν από ταξίδι σε ενδημική περιοχή

Στην Ελλάδα δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα διφθερίτιδας τα τελευταία χρόνια. Η διφθερίτιδα εξακολουθεί να αποτελεί όμως σημαντικό πρόβλημα υγείας σε πολλές χώρες με χαμηλές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Στη δεκαετία του 1990 μεγάλες επιδημίες ελδηλώθηκαν σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ενδημικές χώρες θεωρούνται η Αίγυπτος, η Αλγερία, οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, η Αϊτή, η Βραζιλία, Δομινικανή Δημοκρατία, το Εκουαδόρ, οι περισσότερες Ασιατικές χώρες, η Αλβανία και οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ο εμβολιασμός χρησιμοποιείται για την πρόληψη της διφθερίτιδας από το 1930.
Το επίπεδο των αντισωμάτων μειώνεται με την ηλικία. Περισσότερο από το 65% των ατόμων ηλικίας πάνω από 30 ετών είναι επίνοσα. Για το λόγο αυτό χρειάζεται επαναληπτικός εμβολιασμός μετά την παιδική ηλικία. 

Επικαιροποιήστε την εμβολιαστική σας κάλυψη πριν ταξιδεύσετε σε ενδημικές περιοχές.

Newsletter

Create your account