Συλλογή ούρων (δείγμα μιας ούρησης)

Εξέταση ούρων

Η γενική εξέταση ούρων παρέχει στον παιδίατρο χρήσιμες πληροφορίες με αναίμακτο τρόπο. Αν και δείγμα ούρων δυνατό να χρειαστεί για πληθώρα εξετάσεων, οι συχνότερες εξετάσεις που διενεργούνται σε δείγμα ούρων είναι η γενική εξέταση ούρων και η καλλιέργεια ούρων.

Χρόνος λήψης δείγματος

Το δείγμα ούρων για έλεγχο με γενική ή καλλιέργεια ούρων μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και το αποτέλεσμα δεν θα επηρεασθεί από το φαγητό. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να σας ζητηθεί δείγμα συγκεκριμένης ώρας, για παράδειγμα δείγμα ούρων από τη δεύτερη πρωινή ούρηση.

Χώρος λήψης εξέτασης

Η συλλογή του δείγματος ούρων είναι δυνατό να διενεργηθεί από τους ίδιους τους γονείς στο σπίτι. Το δείγμα ακολούθως μεταφέρεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο για να διενεργηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος. Αριθμός μικροβιολογικών εργαστηρίων αναλαμβάνει το σύνολο της διαδικασίας όχι μόνο της εξέτασης αλλά και της συλλογής των ούρων.

Κόστος

Η γενική και η καλλιέργεια ούρων είναι εξετάσεις χαμηλού κόστους. Συνταγογραφούνται και το κόστος τους καλύπτεται επί ενδείξεων από τα δημόσια ταμεία.

In a nutshell

 • εξέταση χαμηλού κόστους
 • η συλλογή ούρων δυνατό να γίνει από τους γονείς
 • δεν πονάει, δυνατό να δημιουργηθεί δυσφορία όμως κατά τη λήψη
 • βασικός ο καλός καθαρισμός για την αξιοπιστία της εξέτασης

Διαδικασία συλλογής δείγματος ούρων

 1. Πλύσιμο γεννητικών οργάνων με παιδικό αφρόλουτρο
 2. Ξέβγαλμα με φυσιολογικό ορό
 3. Επανάληψη πλύσιμο με παιδικό αφρόλουτρο
 4. Επανάληψη ξέβγαλμα με φυσιολογικό ορό
 5. Στέγνωμα με αποστειρωμένες γάζες
 6. Συλλογή ούρων με απευθείας λήψη κατά την ούρηση σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη (clean catch) ή σακουλάκι συλλογής (διαθέσιμα σε φαρμακεία)
  ούρων με αυτοκόλλητες ταινίες. Στην περίπτωση που δεν έχει ληφθεί το δείγμα εντός μιας
  ώρας, η διαδικασία επαναλαμβάνεται με αντικατάσταση με καινούργιο σακουλάκι.
 7.  Το δείγμα μεταφέρεται στο εργαστήριο εντός μιας ώρας από τη λήψη

Χρόνος λήψης αποτελέσματος

Το εργαστήριο θα σας ενημερώσει για τον ακριβή χρόνο λήψης του αποτελέσματος της εξέτασης. Το αποτέλεσμα της γενικής εξέτασης ούρων χρειάζεται κατά κανόνα από 30′ έως μερικές ώρες. Αν και το τελικό αποτέλεσμα της καλλιέργειας ούρων χρειάζεται δύο ή περισσότερα εικοσιτετράωρα το εργαστήριο έχει εικόνα για ανάπτυξη ή όχι μικροβίου μετά τη συμπλήρωση του πρώτου εικοσιτετράωρου από τη λήψη του δείγματος.

Συμπληρωματικές εξετάσεις

 • Στην περίπτωση που αναπτυχθεί μικρόβιο σε καλλιέργεια ούρων είναι απαραίτητο να διενεργηθεί και αντιβιόγραμμα. Το αντιβιόγραμμα γίνεται από το ίδιο δείγμα ούρων και δεν χρειάζεται νέο δείγμα.
 • Αν και ένα αποτέλεσμα γενικής ούρων χωρίς παθολογικά ευρήματα είναι ευοίωνο δεν είναι δυνατό να αποκλείσει ουρολοίμωξη ο έλεγχος και με καλλιέργεια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητος.
 • Σε πολλές περιπτώσεις το αποτέλεσμα της καλλιέργειας ούρων είναι ασαφές. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται επανάληψη της εξέτασης μετά λήψη νέου δείγματος.

Tips

 • Η συλλογή ούρων με απευθείας λήψη σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη (clean catch) δίνει πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα σε σχέση με το σακουλάκι συλλογής ιδιαίτερα για τους πρώτους μήνες της ζωής
 • Το βρέφος κατά κανόνα ουρεί 10-15′ μετά γεύμα γάλακτος. Για το λόγο αυτό συστήνουμε την έναρξη της διαδικασίας συλλογής αμέσως μετά την ολοκλήρωση του γεύματος.
 • Μπορείτε να “προκαλέσετε” την ούρηση στο βρέφος ρίχνοντας μικρή ποσότητα οινοπνεύματος στο υπογάστριο, ακριβώς πάνω από τα γεννητικά όργανα.
 • Εάν έχετε επιλέξει να τοποθετήσετε αυτοκόλλητο σακουλάκι για τη συλλογή ούρων θα πρέπει να γνωρίζεται ότι συχνά εμφανίζεται τοπικά ερεθισμός στο σημείο προσκόλλησης.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρή ποσότητα κρέμα συγκάματος ή κεραλοιφής τοπικά στην περιοχή ερεθισμού μέχρι την ύφεσή του.

Newsletter

Create your account