Η γάτα του Schrödinger και ο SARS-CoV-2

Ο Erwin Schrödinger το 1935 πρότεινε το ακόλουθο νοητικό πείραμα εκλαϊκεύοντας την κατάσταση της…

Ο Erwin Schrödinger το 1935 🗓 πρότεινε το ακόλουθο νοητικό πείραμα εκλαϊκεύοντας την κατάσταση της ύλης, σύμφωνα με την κβαντική μηχανική.

Φανταστείτε ένα αδιαφανές κουτί 📦. Μέσα σε αυτό ένας επιστήμονας τοποθετεί:
✅ ένα ραδιενεργό υλικό ☢️ (με πιθανότητα να διασπαστεί απελευθερώνοντας ραδιενέργεια μέσα στην επόμενη ώρα 50%)
✅ μια συσκευή ανίχνευσης ραδιενέργειας
✅ ένα μπουκαλάκι με δηλητήριο 🧪
✅ ένα σφυρί 🔨
✅ και… μία γάτα 🐈

Η περίεργη συσκευή δουλεύει ως εξής. Αν ο ανιχνευτής εντοπίσει ραδιενέργεια το σφυρί σπάει το μπουκαλάκι, το δηλητήριο απελευθερώνεται και η γάτα… πεθαίνει 💀.

Το κουτί κλείνεται και παραμένει κλειστό για μια ώρα ⏱. Σύμφωνα με το πείραμα όταν μια ώρα περάσει και ο επιστήμονας ανοίξει το κουτί και κοιτάξει μέσα σε αυτό 👀 η γάτα έχει τις ίδιες πιθανότητες να είναι ζωντανή και νεκρή. Κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ταυτόχρονα ζωντανή και νεκρή 🧟‍♂️ μέχρι να την ελέγξει ο επιστήμονας και ότι αυτός ακριβώς ο έλεγχος και η καταγραφή καθορίζει για την επιστήμη αν ζει ή όχι.

🤔 Ξεχάστε τη γάτα, το κουτί και τη ραδιενέργεια…

Είστε γιατρός 🥼. Ο Νίκος είναι 25 ετών και μόλις γύρισε απο διακοπές 🌴. Μένει μόνος, αν και συχνά επισκέπτεται τους γονείς και τη γιαγιά του 👵. Δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Κάνετε τεστ για SARS-CoV-2. Ο Νίκος μπορεί να είναι ασυμπτωματικός φορέας ή απολύτως υγιής… αναμονή… τώρα έχετε το αποτέλεσμα στα χέρια σας. Το αποτέλεσμα SARS-CoV-2 καταγράφεται…

Το αν ο Νίκος είναι θετικός για SARS-CoV-2 ή όχι ίσως να έχει απλά και μόνο επιδημιολογική σημασία. Αν ο Νίκος δεν τηρεί τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης 😷 και τα μέτρα ατομικής προστασίας μπορεί να μετατραπεί εύκολα από γάτα σε σφυρί ή μπουκαλάκι στο παραπάνω πειράματος. Τα μέτρα αυτά δεν είναι ευχάριστα, το νόημά τους όμως είναι αυτό ακριβώς. Ο καθένας μπορεί να φέρει τον ιό χωρίς να το γνωρίζει και η τήρηση των μέτρων δεν δηλώνει υποταγή, δεν δηλώνει προσκόλληση σε κόμματα ή πολιτικές, δηλώνει ενδιαφέρον, δηλώνει αγάπη δηλώνει ότι νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο. Νοιαζόμαστε και μένουμε υγιείς.

Υ.Γ. Στη φωτογραφία βλέπετε τη Μία. Η Μία αποτελεί μέλος της οικογένειας μου. Η Μία δεν δέχτηκε με καμία δύναμη να μπει σε κουτί. Με κοίταξε περιφρονητικά καθώς της ανέλυσα τους λόγους και προχώρησε προς την άμμο της…

#KidCare #covid_19 #safetyfirst #justthinking


Leave A Comment

Create your account