This is Halloween 🎃

«Φά(ρ)σα ή κέ(ρ)ασμα;» με ρωτάει η Άννα χαμογελώντας. Είναι 3 ετών και βιάζεται να μου φωνάξει «Μπουυυύ!!!» πριν προλάβω να απαντήσω και να ξεσπάσει σε γέλια!!!

Την παρατηρώ. Φοράει ένα μαύρο μπλουζάκι με μια χαμογελαστή κολοκύθα, με την επιγραφή “Halloween” και άξαφνα συνειδητοποιώ ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά φορούσαν κάτι αντίστοιχο στη χθεσινή τους εξέταση.

Το “φάρσα ή κέρασμα” (“trick or treat”) δεν αποτελεί ξένο για τον ελλαδικό χώρο έθιμο. Σύμφωνα με τον Αθήναιο το Ναυκρατίτη και το σύγγραμά του «Δειπνοσοφισταί» αντίστοιχο ακριβώς έθιμο υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα. Παιδιά τραγουδούσαν, για να αναγγείλουν τον ερχομό της άνοιξης, περνώντας από πόρτα σε πόρτα, ζητώντας κέρασμα και απειλώντας ταυτόχρονα για τις συνέπειες για όποιον το απέφευγε.

Από την άλλη μεριά το Halloween γιορτάζεται σε πολλές χώρες, την τελευταία μέρα του Οκτώβρη. Έχει τις ρίζες του στην κέλτικη γιορτή Samhain που όριζε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του σκοτεινού χειμώνα. Σύμφωνα με τους Κέλτες, τη μέρα αυτή τα όρια μεταξύ του κόσμου αυτού και του μεταφυσικού χάνονταν.

Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία προσπάθησε να καλύψει τις παγανιστικές παραδόσεις τοποθετώντας εκεί την εορτή των Αγίων πάντων. Το αποτέλεσμα ήταν ένα συνοθύλευμα παλιών και νέων συνηθειών.

Οι Ιρλανδοί μετανάστες μετέφεραν στο Νέο κόσμο το έθιμό τους και τις τρομακτικές ιστορίες για το Jack-o’-Lantern, μιας βασανισμένης ψυχής καταδικασμένης να περιφέρεται αιώνια ως ανεπιθύμητη σε κόλαση και παράδεισο. Ο Jack που κρατούσε στο χέρι ένα αυτοσχέδιο φανάρι φτιαγμένο από ένα σκαμμένο ραπανάκι και ένα κάρβουνο έδωσε την έμπνευση για τις χαμογελαστές κολοκύθες. Μεγάλοι και παιδιά άρχισαν να φορούν περίεργα κοστούμια για να ξορκίσουν τα πνεύματα. Τα πειράγματα άρχισαν να εμφανίζονται και η γιορτή των νεκρών σιγά, σιγά έγινε όλο και πιο δημοφιλής, όλο και πιο «ευχάριστα» τρομακτική.

Για να είμαστε ειλικρινείς μια ακόμα ευκαιρία για γιορτή δεν φαίνεται πότε κακή ιδέα και το Halloween φαίνεται να έχει αρχίσει να εντάσσεται δειλά, δειλά στην κουλτούρα μας ως μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού. Τα πειράγματα μπορούν να μας κάνουν να χαμογελάμε σε δύσκολες εποχές και ακόμα και να μην έχετε ιδιαίτερες γλυπτικές ικανότητες το σκάλισμα της κολοκύθας ίσως καταλήξει σε μια πεντανόστιμη κολοκυθόσουπα ;-).

Happy Halloween 🎃!!!

Create your account