Το πρώτο mRNA εμβόλιο για την COVID-19 λαμβάνει έγκριση

Οι συνεργαζόμενες Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν στις 2 Δεκεμβρίου 2020 ότι έχουν λάβει προσωρινή έγκριση από τη Medicines & Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου για την έναρξη χρήσης του mRNA εμβολίου τους για την πρόληψη της νόσου COVID-19.

Πρόκειται για την πρώτη έγκριση εμβολίου mRNA μετά από τη φάση 3 κλινικής δοκιμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την COVID-19. Ο εμβολιασμός στο Ηνωμένο Βασίλειο προγραμματίζεται να ξεκινήσει άμεσα, ενώ οι εταιρείες παραμένουν σε αναμονή για την έγκριση χρήσης του εμβολίου και σε άλλες χώρες μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τα συμβατικά εμβόλια κάνουν χρήση αποδυναμωμένων ιών ή τμημάτων (αντιγόνων) νεκρών παθογόνων μικροοργανισμών που χορηγούνται με στόχο όχι να προκαλέσουν νόσο αλλά να εκπαιδεύσουν το αμυντικό σύστημα στο να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει νοσογόνους παράγοντες.

Αντίθετα, τα RNA εμβόλια χρησιμοποιούν μόνο το γενετικό κώδικα του ιού. Προσφέρουν δηλαδή στα αμυντικά κύτταρα του εμβολιαζόμενου τις γενετικές οδηγίες για να σχηματίσει ένα χαρακτηριστικό τμήμα του ιού ώστε ακολούθως να μάθουν να το αναγνωρίζουν και να το αντιμετωπίζουν. Στην περίπτωση του COVID-19 οι γενετικές πληροφορίες αφορούν στο σχηματισμό πρωτεΐνης ακίδας (των χαρακτηριστικών προεξοχών του ιού) και χορηγούνται κρυμμένες σε μία μικροφυσαλίδα λίπους που ονομάζεται λιπιδικό νανοσωματίδιο. Η ανοσολογική απάντηση σε αυτό θεωρείται και ως υπεύθυνη, κατά κύριο λόγο, για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου.

Σύγκριση συμβατικών και mRNA εμβολίων

Η συγκεκριμένη τεχνική φαίνεται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για την έγκαιρη ανάπτυξη εμβολίων σε περιπτώσεις κρίσεων όπως στην περίπτωση του COVID-19 αλλά και στην αναπροσαρμογή των εμβολίων σε περιπτώσεις μεταλλάξεων του ιού.

Το εμβόλιο χορηγείται σε δυο δόσεις και όπως προκύπτει απο τη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, η απόδοσή του είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, με ποσοστά απάντησης στον εμβολιασμό που ξεπερνούν το 90%. Οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι παροδικές και αφορούν κατά κύριο λόγο σε αίσθημα κόπωσης (9,7%), μυαλγίες (8,9%), αρθραλγίες (5,2%), πονοκέφαλο (2%), ενώ ποσοστό κάτω του 2% παρουσιάζει υψηλό πυρετό της τάξης 39-40°C.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω ανεπιθύμητες ενέργειες αν και δεν κρίνονται επικίνδυνες είναι σημαντικά εντονότερες από αυτές που έχουμε μέχρι σήμερα συνηθίσει στους «τυπικούς» εμβολιασμούς καθώς ποσοστό περίπου 6-8% αναφέρεται να παρουσιάζει συμπτωματολογία (πυρετό, κακουχία, πονοκέφαλο) σε βαθμό που να εμποδίσει την εργασία κατά το ακόλουθο του εμβολιασμού εικοσιτετραώρου.

1 Comment

Comments are closed.

Create your account