Dunning Kruger effect ή αλλιώς γιατί όλοι ξέρουν από ιατρική

«Εύκολη η παιδιατρική! Όταν έχει πυρετό δίνεις Depon και αν έχει κοκκινίσει κάπου Fucicort. Όταν μεγαλώσω θα γίνω παιδίατρος. Nα έρχομαι απο τώρα να δουλεύω στο ιατρείο;», ήταν δεν ήταν τότε πέντε χρόνων η μικρή μου κόρη… Μετά απο μια εβδομάδα επανήλθε, «Αυτό το φάρμακο που είπες τώρα δεν το έχω ξανακούσει. Και όλο πρέπει να διαβάζεις… Δεν μου αρέσει η παιδιατρική. Είναι πολύ δύσκολη!!!»


Το φαινόμενο ονομάζεται Dunning Kruger effect. Πρόκειται για γνωστική διαταραχή στην οποία άτομα εκτιμούν εσφαλμένα ότι οι γνωστικές τους ικανότητες είναι υψηλότερες από ό,τι πραγματικά είναι, αποκτώντας μια ψευδαίσθηση ανωτερότητας.

Πρακτικά ένα άτομο με λίγες γνώσεις σε ένα συγκεκριμένο τομέα αποκτά αίσθηση και συμπεριφορά παντογνώστη καθώς δεν μπορεί να αναγνωρίσει τις ελλείψεις του. Καθώς αποκτά περισσότερες γνώσεις αρχίζει σιγά, σιγά να διαπιστώνει τις ελλείψεις του και η αυτοπεποίθηση πέφτει απότομα.

Οι Ντάνινγκ και Κρούγκερ του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου Κορνέλ παρατήρησαν πειραματικά το φαινόμενο το 1999 λίγο πριν τη μεγάλη επανάσταση του διαδικτύου αλλά και πολλούς αιώνες μετά το Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Κομφούκιο.

Όσον αφορά στη μικρή μου κόρη… τώρα φτιάχνει πλεξούδες. «Είναι πολύ εύκολο…», υποστηρίζει, «…όταν μεγαλώσω θα γίνω κομμώτρια»

1 Comment

  • Θεωρίες συνομωσίας - KidCare

    28 December 2020 - 11:17

    […] πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας έχει σχετιστεί με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Αυτό ίσως δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα την αλήθεια, […]

Comments are closed.

Create your account