Τι σημαίνουν οι δείκτες R0 και Rt; Τι περιμένουμε για να χαλαρώσουμε τα μέτρα;

Το βαθμό μεταδοτικότητας μίας λοίμωξης τον μετράμε με το βασικό αριθμό αναπαραγωγής R0 (προφέρεται R-naught).

Ο δείκτης αυτός εκφράζει το μέσο αριθμό ατόμων στα οποία μεταδίδει τη νόσο κάθε ασθενής, όταν το σύνολο του πληθυσμού με τον οποίο ο ασθενής έρχεται σε επαφή δεν έχει ανοσία. Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι ιδιαίτερα χρήσιμος κατά την πρώτη εμφάνιση ενός λοιμογόνου παράγοντα και κατά την εκτίμηση για το αν είναι δυνατό να προκαλέσει την έναρξη μιας επιδημίας. Στην περίπτωση της COVID-19 ο δείκτης R0 υπολογίζεται περίπου σε 2 με 2,5. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ασθενης μεταδίδει τη νόσο σε τουλάχιστον 2 άτομα.

Καθώς μια επιδημία εξελίσσεται η χρησιμότητα του δείκτη R0 μειώνεται. Ο λόγος είναι ότι ένα μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί πλέον να ασθενήσει από το νόσημα καθώς έχει ήδη νοσήσει στο πρόσφατο παρελθόν ή εμβολιαστεί με αποδοτικό εμβόλιο. Στο χρονικό αυτό στάδιο επιλέγεται η χρήση του αριθμού αναπαραγωγής Rt.

Ο δείκτης Rt εκφράζει τον αριθμό ατόμων στον οποίο κάθε ασθενής μεταδίδει τη νόσο στις νέες αυτές συνθήκες στις οποίες ένα μέρος του πληθυσμού έχει εμφανίσει πλέον ανοσία και δεν κινδυνεύει να ασθενήσει από τη νόσο. Ο συγκεκριμένος δείκτης αφορά συγκεκριμένη περιοχή και χρονική περίοδο.

Οι δυο δείκτες R0 και Rt επηρεάζονται από προληπτικά μέτρα όπως αυτά της χρήσης μέτρων ατομικής προστασίας και τήρησης κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Για να είναι δυνατή η υποχώρηση της πανδημίας και χαλάρωση των μέτρων προληπτικής προστασίας είναι απαραίτητο ο δείκτης Rt να παραμένει σταθερά κάτω του 1.

Ενδεικτικά ο δείκτης Rt για την Αττική στις 2 Δεκεμβρίου 2020 υπολογίστηκε σε 0,8.

Create your account