R.I.P. Li Wenliang

Σαν σήμερα στις 7 Φεβρουαρίου του 2020, έχασε τη ζωή του από την COVID-19 ο Li Wenliang, Κινέζος οφθαλμίατρος που εργαζόταν στο νοσοκομείο της Ουχάν.

Ο Λι είχε θεωρήσει χρέος του να επαγρυπνήσει τους συναδέλφους του για περιστατικά πνευμονίας με εικόνα SARS που αντιμετωπίζονταν στο νοσοκομείο της Ουχάν. Φωτογραφία της ανάρτησής του έγινε viral παρά το ότι είχε ζητήσει εμπιστευτικότητα από τους συμμετέχοντες στην επικοινωνία. Κατηγορήθηκε και τιμωρήθηκε για διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών μέσω διαδικτύου, ενώ παράλληλα υποχρεώθηκε σε επίσημη δήλωση μεταμέλειας.

Ο Li προσβλήθηκε από τη λοίμωξη από την εξέταση αναγνωρισμένου ασθενούς και άφησε την τελευταία του πνοή ένα μήνα αργότερα στην ηλικία των 33 ετών ως ένα από τα πρώτα θύματα της νόσου.

Ο Λι ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, ενώ η σύζυγός του ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί της οικογένειας.

Όταν ο Λι εμφάνισε συμπτώματα της νόσου αυτοαπομονώθηκε σε ξενοδοχείο για να προστατεύσει τους δικούς του. Νοσηλεύθηκε μία εβδομάδα αργότερα.

Η επίσημη κυβέρνηση της Κίνας ανακάλεσε την επίσημη έρευνα εις βάρος του και η οικογένειά του έλαβε επίσημη συγγνώμη από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, μετά το θάνατό του.

Create your account