Η σωστή διατροφή ξεκινά από τη σύλληψη…

Η σωστή διατροφή ξεκινά από τη σύλληψη. Η υποθρεψία αλλά και οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν ως συνέπεια βλάβες στο έμβρυο με επεκτάσεις και στην εξωμήτρια ζωή.

Η αναιμία από έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση αλλά και αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού αλλά και σιδηροπενίας.

Η έλλειψη φυλλικού οξέως αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαταραχές του νευρικού σωλήνα και εκδήλωση νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

Η έλλειψη βιταμίνης D, μειώνει την επιμετάλλωση και ενίσχυση των οστών του εμβρύου και αποτελεί αίτιο μειωμένης περιγεννητικής ανάπτυξης.

Η έλλειψη ιωδίου σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα νοητικού πηλίκου, μειωμένο βάρος στη γέννηση αλλά και αυξημένο κίνδυνο για αυτόματη αποβολή.

Ταυτόχρονα τόσο οι υπερβολικοί θερμιδικοί και διατροφικοί περιορισμοί όσο και οι αυξημένες τιμές σακχάρου στη μητέρα φαίνεται να οδηγούν σε μεταβολές του μεταβολισμού του εμβρύου. Οι συνέπειες αφορούν στην εμφάνιση διαταραχών όπως υπέρταση, νεφρικές βλάβες, αντίσταση στην ινσουλίνη και τελικά στην ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου χρόνια μετά τη γέννηση.

Create your account