4+1 μύθοι για το καλοκαίρι

Ο πυρετός, το καλοκαίρι, πρέπει να αντιμετωπίζεται προληπτικά.

Ο πυρετός αποτελεί προστατευτικό μηχανισμό. Δρα εμποδίζοντας την ανάπτυξη μικροβίων. Αντιμετωπίζεται με αντιπυρετικά όταν το παιδί δείχνει δυσφορία. Στην πρακτική μας συστήνουμε χορήγηση αντιπυρετικών σε θερμοκρασία άνω των 38,5°C ή άνω 38°C εφόσον παράλληλα το παιδί παρουσιάζει γκρίνια ή υπνηλία. Η χορήγηση αντιπυρετικών δεν γίνεται προληπτικά εκτός και αν έχει δοθεί σχετική οδηγία.

Το air condition ή ο ανεμιστήρας μπορεί να προκαλέσουν μύξα, βήχα, πυρετό.

Όχι λυπόμαστε που θα σε απογοητεύσουμε αλλά τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει, ή τουλάχιστον όπως το έχεις στο μυαλό σου. Τα παραπάνω συμπτώματα οφείλονται σε μικροβιακούς παράγοντες, συχνότερα ιούς, που μεταδίδονται κατά κανόνα με εισπνοή σταγονιδίων σταγονίδια ή μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες. Η αλλαγή επιπέδων θερμοκρασίας ή υγρασίας μπορεί να προκαλέσει καταρροή ή αίσθημα ρινικής συμφόρησης που όμως εξαλείφεται μέσα σε λίγα λεπτά. Από την άλλη μεριά μια σοβαρή μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού, η νόσος των λεγεωναρίων, έχει συνδεθεί με ελλιπή συντήρηση κλιματιστικών συστημάτων αλλά με αυτήν θα ασχοληθούμε αναλυτικότερα σε επόμενο άρθρο μας.

Ένα μολυσμένο από ιό του δυτικού νείλου κουνούπι φαίνεται από το τσίμπημά.

Δυστυχώς η τοπική αντίδραση σε ένα τσίμπημα κουνουπιού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο για τη διάγνωση της νόσου του δυτικού νείλου. Ακόμα χειρότερα, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τσίμπημα μέχρι την εκδήλωση της λοίμωξης μπορεί να φτάνει τις δύο εβδομάδες.

Ένα 50+ αντιηλιακό είναι κατά πολύ ανώτερο από ένα με δείκτη προστασίας 30.

Ο δείκτης προστασίας SPF ενός αντιηλιακού δηλώνει το χρόνο που η ηλιακή ακτινοβολία θα χρειαστεί για να προκαλέσει ερεθισμό σε δέρμα που έχει καλυφθεί με το αντιηλιακό σε σχέση με τον αντίστοιχο χρόνο σε δέρμα χωρίς αντιηλιακή προστασία. Στην πράξη η διαφορά είναι πραγματικά μικρή όσον αφορά στα επίπεδα προστασίας και σίγουρα όχι αναλογική της τιμής του SPF. Έτσι αντιηλιακό με SPF 30 μπλοκάρει περίπου 97% της UVB ακτινοβολίας, τι στιγμή που το αντίστοιχο με SPF 50 μπλοκάρει περίπου το 98% και το SPF 100 το 99%. Επιπλέον ο υψηλός δείκτης δίνει συχνά ψευδαίσθηση ασφάλειας με επικίνδυνες συνέπειες.

Δεν επιτρέπονται εμβολιασμοί το καλοκαίρι λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών.

Οι υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίας περιβάλλοντος δεν αποτελούν αντένδειξη για διενέργεια εμβολιασμών. Κατά τη μεταφορά των εμβολίων, αποφύγετε την έκθεση τους σε υψηλή θερμοκρασία. Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε ισοθερμικό δοχείο με μία παγοκύστη η οποία όμως δεν παραμένει σε άμεση επαφή με το εμβόλιο. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η κατάψυξη του εμβολίου το καταστρέφει όπως και η υπερθέρμανση του. Αν και τα περισσότερα εμβόλια διατηρούνται σε θερμοκρασία 2-8°C, ελέγχετε τις οδηγίες συντήρησης του κατασκευαστή στην εξωτερική επιφάνεια της συσκευασίας.

Create your account