Παιδιά και οθόνες

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες της American Academy of Pediatrics (AAP), τις οποίες υιοθετούμε στην πρακτική μας, είναι σημαντική η ανάπτυξη υγιών συνηθειών και συμπεριφορών από την πρώτη παιδική ηλικία όσον αφορά στη χρήση έξυπνων συσκευών και ψηφιακών οθονών.

Συγκεκριμένα συστήνεται:

  • Βρέφη και παιδιά κάτω των 18 μηνών: Αποτροπή χρήσης με μοναδική εξαίρεση την επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης.
  • Παιδιά 18-24 μηνων: Εφόσον οι γονείς επιθυμούν εισαγωγή των ψηφιακών μέσων, χρήση παράλληλα και μόνο μαζί με τους γονείς και με επιλογή υψηλού επιπέδου και κατάλληλου για την ηλικία περιεχομένου.
  • Παιδιά ηλικίας ανω των 2 ετών: Περιορισμός του χρόνου χρήσης σε κάτω της μίας ώρας ημερησίως, επιλέγοντας ταυτόχρονα υψηλού επιπέδου περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία. Παρακολουθείτε ή παίζετε μαζί με το παιδί βρίσκοντας επιπρόσθετα χρόνο για άλλες κοινές δραστηριότητες, άθληση, διάβασμα, παιχνίδι.

Δημιουργείστε ένα πλάνο χρήσης των ψηφιακών μέσων μαζί με το παιδί σας.

Συνεργαστείτε και ορίστε χώρους και ώρες χωρίς οθόνες, όπως για παράδειγμα το οικογενειακό τραπέζι.

Συστήνεται η αποφυγή παρουσίας ψηφιακών μέσων στο υπνοδωμάτιο του παιδιού.

Όσον αφορά σε θέματα βιντεοκλήσεων, επιτρέπεται η διενέργεια βιντεοκλήσεων για τη διατήρηση της επαφής του παιδιού με απομακρυσμένα μέλη της οικογένειας. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παιδιά της ηλικίας κάτω των 2 ετών δεν έχουν την νευρολογική ωριμότητα αντίληψης της διαδικασιάς τη βιντεοκλήσης η οποία φαίνεται να τα μπερδεύει και είναι απαραίτητη η υποστήριξή τους από ενήλικο άτομο το οποίο έχει φυσική παρουσία στο χώρο του παιδιού κατά τη διάρκειά της.

Ενημερώνετε τα άτομα που συμμετέχουν στη φροντίδα των παιδιών για τις παραπάνω τοποθετήσεις σας ώστε να εξασφαλίζετε σταθερότητα στην προσέγγιση.

Create your account