Κατάσταση κινδύνου – πυρκαγιές

Η Αττική και σημαντικό μέρος της Ελλάδας βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου.

Εάν η περιοχή σας επηρεάζεται από τις πυρκαγιές θα πρέπει να γνωρίζετε…

Η στάχτη αποτελεί σημαντικό κίνδυνο. Εκτός από πρόκληση εγκαυμάτων, ακόμα και η κρύα στάχτη περιέχει τοξικές ουσίες, είναι ερεθιστική για το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα.

Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις. Διατηρείστε κλειστά παράθυρα και μπαλκονόπορτες εμποδίζοντας την είσοδο καπνού και στάχτης.

Κατά τον καθαρισμό και απομάκρυνση της στάχτης αποφύγετε να τη σκορπίσετε στον αέρα. Για το σκοπό αυτό βρέχετε πρώτα ελαφρά την περιοχή και αποφύγετε τη χρήση φυσητήρα φύλλων ή ηλεκτρικής σκούπας/ αναρροφητήρα.

Χρησιμοποιείστε μάσκα με φίλτρο τουλάχιστον FFP2 για την αποτροπή εισπνοής τοξικών σωματιδίων. Υπενθυμίζουμε ότι η χρήση μάσκας υπό επίβλεψη ενηλίκου είναι ασφαλής από την ηλικία των δύο ετών.

Στην περίπτωση που το παιδί σας έχει λερωθεί ή εκτεθεί σε καπνό ή στάχτη, αφαιρέστε άμεσα τα ρούχα και πλύνετέ τα ξεχωριστά, ξεπλύνετε καλά το σώμα και ιδιαίτερα τα χέρια και εκτεθειμένα μέρη, ξεπλύνετε με άφθονο νερό τα μάτια.

Παρακολουθείτε την ποιότητα αέρα στην περιοχή σας. Πιέστε εδώ.

Οι δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις από τις περιοχές της πυρκαγιάς είναι στρεσογόνες για τους ενήλικες και ακόμα περισσότερο για τα παιδιά.

Τα παιδια έχουν δυσκολία να διαχειριστούν τις πληροφορίες που δέχονται καθώς μπορούν να τις αντιληφθούν αποσπασματικά.

Αποφύγετε την έκθεσή στις παραπάνω εικόνες και το βομβαρδισμό με πληροφορίες. Απαντήστε με απλά λόγια και με σαφήνεια στις ερωτήσεις τους. Δηλώστε την παρουσία σας και ότι βρίσκεστε εκεί για να τα στηρίξετε.

Τα παιδιά επιτρέπεται να θρηνήσουν εάν έτσι αισθάνονται. Συμπαρασταθείτε τους. Είναι όμως σημαντικό να αντιληφθούν ότι όσο και αν η κατάσταση είναι άσχημηυπάρχει ελπίδα για ένα αύριο καλύτερο. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι αυτά τα παιδιά είναι η δική μας ελπίδα.

Create your account