Εμβολιασμός κατά της COVID-19 στις ηλικίες από 5+ ετών (υπάρχει διαθέσιμο επικαιροποιημένο άρθρο)

Τον Οκτώβριο του 2021 το FDA ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου BNT162b2 (εμβόλιο Pfizer) για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών για την αντιμετώπιση της COVID-19. Ακολούθησε η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων EMA, ενώ σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου υγείας, η πλατφόρμα για τις παραπάνω ηλικίες ανοίγει και στη χώρε μας την 10/12/21 και ο εμβολιασμός θα προγραμματίζεται να ξεκινήσει από την Τετάρτη 15/12/21 σε 75 εμβολιαστικά κέντρα.

Η έγκριση βασίστηκε σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σε περισσότερα από 2000 παιδιά της παραπάνω ηλικιακής ομάδας. Τα δεδομένα επιδεικνύουν απόδοση απέναντι σε συμπτωματική λοίμωξη της τάξης του 91%. Στις κλινικές δοκιμές δεν υπήρξαν περιστατικά σχετιζόμενης με τον εμβολιασμό μυοκαρδίτιδας.

Αν και η πορεία της COVID-19 στην παιδική ηλικία είναι κατά κανόνα ήπια, το ενδεχόμενο σοβαρής νόσου είναι υπαρκτό. Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα μετράμε 4 θανάτους στις ηλικίες 0-16 ετών. Επιπρόσθετα γνωρίζουμε πλέον ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό διατηρώντας συχνά υψηλό ιικό φορτίο και συμβάλλουν στην εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.

Με βάση τα παραπάνω συμφωνούμε με τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες της χώρας μας και συστήνουμε τον εμβολιασμό στις ηλικίες από 5 ετών και άνω.

Διευκρινίζεται ότι:

  • Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο ελέγχου/ εργαστηριακών εξετάσεων προ του εμβολιασμού.
  • Ο εμβολιασμός δεν διενεργείται και θα πρέπει να αναβάλλεται στην περίπτωση που υπάρχουν συμπτώματα λοίμωξης.
  • Ο εμβολιασμός δεν διενεργείται κατά την περίοδο καραντίνας ή αυξημένης επιτήρησης μετά επαφή με κρούσμα (14 ημέρες).
  • Ο εμβολιασμός θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 2 εβδομάδες από προηγούμενο εμβολιασμό. Συγκεκριμένα όμως αν έχει προηγηθεί εμβολιασμός με εμβόλιο ζώντων ιών (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας ή ανεμευλογιάς) η απαραίτητη χρονική απόσταση είναι 4 εβδομάδες.
  • Είναι απαραίτητη η ειλικρινής συμπλήρωση του σχετικού ερωτηματολογίου (δίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα) προ του εμβολιασμού.
  • Στην περίπτωση πυρετού μετά τον εμβολιασμό επιτρέπεται η χορήγηση αντιπυρετικού όπως και σε όλα τα υπόλοιπα εμβόλια χωρίς να ισχύει κάποιος πρόσθετος περιορισμός.

Το ιατρείο μας δεν έχει ενταχθεί στα εμβολιαστικά κέντρα εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Συστήνουμε τον εμβολιασμό ενάντια στην COVID-19 στο σύνολο των παιδιών στις ηλικίες από 5 ετών και άνω.

Create your account