COVID-19: επισημάνσεις σε σχέση με την επικαιροποίηση των οδηγιών ΕΟΔΥ για τους παιδικούς σταθμούς

Ο ΕΟΔΥ έχει προχωρήσει από 17/3/22 σε ανάρτηση επικαιροποιημένων οδηγιών προς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς σχετικά με τη διαχείριση της COVID-19.

Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID- 19, απαγορεύεται να προσέρχονται στο Βρεφικό, Βρεφονηπιακό ή τον Παιδικό Σταθμό. Ειδοποιείται ο Σταθμός με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων. Εφόσον το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα COVID-19 πρέπει να γίνει εργαστηριακό διαγνωστικό τεστ για COVID-19 (όχι αυτοδιαγνωστικός έλεγχος.

Επιβεβαιωμένο εργαστηριακά κρούσμα COVID-19

Απομόνωση για πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες. Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης:

  • Παραμονή εκτός των δραστηριοτήτων Σταθμού.
  • Αποχή από όλες τις δραστηριότητες εκτός του Σταθμού καθώς και από κάθε άλλη «ανεπίσημη» μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
  • Αυστηρά αποφυγή κάθε επαφής με ευάλωτα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Τήρηση μέτρων προφύλαξης κατά την επαφή με τα άτομα που διαμένουν στην ίδια κατοικία.

Επιστροφή στο Σταθμό παιδιών με επιβεβαιωμένη COVID-19

Μπορούν να επιστρέψουν στον Σταθμό μετά την πάροδο τουλάχιστον πέντε (5) ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων…

ΚΑΙ

  • Εφόσον έχει παρέλθει ένα 24ωρο από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και ταυτόχρονα τα υπόλοιπα συμπτώματα έχουν βελτιωθεί.
  • Με την προϋπόθεση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο με ταχύ τεστ ανίχνευσης αντιγόνου την έκτη (6η) ημέρα (rapid test). Σε περίπτωση που το ταχύ αντιγονικό test (rapid test) παραμένει θετικό την έκτη (6η) μέρα, η επάνοδος γίνεται όταν αυτό αρνητικοποιηθεί.

Επιστροφή στο Σταθμό παιδιού με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για COVID-19 ή το οποίο δεν έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό κρούσμα COVID-19

Το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο Σταθμό μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των συμπτωμάτων του – καθώς αυτός είναι ο χρόνος επανόδου για τις συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Σε περίπτωση εμφάνισης ενός εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος στον Βρεφικό, Βρεφονηπιακό ή Παιδικό Σταθμό:

  • Δεν απαιτείται καραντίνα των στενών επαφών του κρούσματος.
  • Συστήνεται η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου με ταχύ αντιγονικό εργαστηριακό ή αυτοδιαγνωστικό τεστ (rapid test ή self-test) τις ημέρες 0-1, 3 και 5 μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ως ημέρα 0 θεωρείται η ημέρα τελευταίας επαφής με το κρούσμα.

Σε περίπτωση εμφάνισης 2 ή περισσοτέρων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που διαπιστώθηκαν εντός 14 ημερών, με τεκμηριωμένη επιδημιολογική συσχέτιση ΚΑΙ ενδείξεις μετάδοσης στο πλαίσιο του Σταθμού ΧΩΡΙΣ ενδείξεις επιδημιολογικής συσχέτισης με κρούσμα σε χώρο εκτός του Σταθμού:

– Παιδιά που δεν έχουν ιστορικό νόσησης COVID-19 το τελευταίο 3μηνο και είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος στον Βρεφικό, Βρεφονηπιακό, Παιδικό Σταθμό ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον: πρέπει να απομακρυνθούν από τον Σταθμό και να παραμείνουν σε 5ήμερη «καραντίνα».

Τα παιδιά που φιλοξενούνται/φοιτούν στον Σταθμό, μπορούν να επιστρέψουν στις σχολικές δραστηριότητες την έκτη (6η) ημέρα, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικά, και με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) που διενεργείται την πέμπτη (5η) ημέρα από την τελευταία επαφή. Εάν το τεστ είναι θετικό ακολουθείται το ισχύον πρωτόκολλο για την απομόνωση των κρουσμάτων COVID-19.

– Παιδιά που έχουν ιστορικό νόσησης COVID-19 το τελευταίο 3μηνο και είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος στον Βρεφικό, Βρεφονηπιακό, Παιδικό Σταθμό ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον:

Δεν χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα και μπορούν να συνεχίσουν να προσέρχονται στον Σταθμό με τις εξής προϋποθέσεις:

Υποβάλλονται σε δύο αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (που στην προκειμένη περίπτωση συστήνεται να διενεργούνται τις ημέρες 0-1 και 3) και σε έναν εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο (rapid test ή PCR) την 5η ημέρα μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Παρατηρήσεις:

  • Παιδιά που έχουν χαρακτηριστεί ως πιθανά κρούσματα COVID-19 αλλά για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακό έλεγχο παρά τη σχετική ιατρική σύσταση αντιμετωπίζονται όπως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
  • Σε μεγαλύτερα παιδιά (>2 ετών) συστήνεται η εφαρμογή μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (τύπου Ν95, KN95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον 10 ημέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, εφόσον: η χρήση της είναι ανεκτή και μπορεί να γίνει ορθή εφαρμογή
  • Για την επάνοδο στο Σταθμό σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Create your account