Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος! 10λογος πρόληψης κρανιογναθοπροσωπικού τραύματος

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Τραύματος, η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής συντάσσει το δεκάλογο πρόληψης του κρανιογναθοπροσωπικού τραύματος:

1. Προστατευτικός στοματικός νάρθηκας – απολύτως απαραίτητος σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα που συνεπάγεται στενή σωματική επαφή μεταξύ των συμμετεχόντων αθλητών (ποδόσφαιρο, basketball, volleyball κ.λπ.).

2. Κράνος – απολύτως απαραίτητο σε δικυκλιστές, ποδηλάτες καθώς και σε αθλητές συγκεκριμένων αθλημάτων (πάλη, πυγμαχία, πολεμικές τέχνες, hockey επί πάγου ή επί χόρτου κ.λπ.).

3. Προστατευτικός εξοπλισμός για τα μάτια –  απαραίτητος σε αθλητές συγκεκριμένων αθλημάτων (baseball, hockey κ.λπ.).

4. Προστατευτικό κάλυμμα προσώπου (μάσκα προσώπου) – απαραίτητο για την πρόληψη εκδορών και εκχυμώσεων που μερικές φορές συμβαίνουν στα γήπεδα και τους αγωνιστικούς χώρους.

5. Αυξημένο επίπεδο εγρήγορσης και ετοιμότητας.

6. Οικιακό περιβάλλον φιλικό προς μικρά παιδιά – χρήση απαραίτητων προστατευτικών μέσων σε σημεία του σπιτιού ( τραπέζια, ντουλάπια, πόρτες, οξύαιχμες γωνίες σε τοίχους, σκάλες), που θα μπορούσαν να καταστούν επικίνδυνα για μικρά παιδιά.

7. Προσοχή με τα κατοικίδια ζώα (σκύλους, γάτες κ.λπ.). Κάθε χρόνο στις Η.Π.Α., περίπου 44.000 άνθρωποι υφίστανται κακώσεις στο πρόσωπο από δήγματα (δαγκώματα) σκύλων. Πάντα θα πρέπει να προσέχονται τα μικρά παιδιά όταν παίζουν με κατοικίδια ζώα, όπως σκύλους, γάτες κ.λπ.

8. Ζώνες ασφαλείας κατά την οδήγηση αυτοκινήτων, οι οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τόσο από τον οδηγό όσο και από τους υπόλοιπους επιβάτες. Ειδικά οι γονείς όταν μεταφέρουν τα παιδιά τους με το αυτοκίνητο, θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις ειδικές παιδικές ζώνες ασφαλείας.

9. Απαραίτητος προστατευτικός εξοπλισμός για όλα τα μικρά παιδιά, που είτε επιδίδονται σε παιχνίδια στο δρόμο, είτε συμμετέχουν σε αθλοπαιδιές σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους.

10. Συμβουλές και οδηγίες αγωγής υγείας σχετικά με την πρόληψη των στοματικών και γναθοπροσωπικών κακώσεων από ειδικούς ιατρούς (οδοντιάτρους, παιδοδοντιάτρους, στοματικούς και γναθοπροσωπικούς χειρουργούς κ..ά.).

Create your account