Covid-19: Εμβολιαστικό σχήμα παιδιών (επικαιροποίηση)

Σημαντική τροποποίηση εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) όσον αφορά στο εμβολιαστικό σχήμα σε παιδιά για την αντιμετώπιση της Covid-19, δίνοντας έγκριση για τον εμβολιασμό βρεφών και παιδιών 6 μηνών – 4 ετών και τη χρήση των επικαιροποιημένων διδύναμων εμβολίων (που περιλαμβάνουν και την παραλλαγή Όμικρον (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5).

Τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έχουν πρόσφατα εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς οργανισμούς και χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση σε παιδιά άνω των 5 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (βλ. Πίνακες 1 και 2). Ως εκ τούτου, πριν τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Ο βασικός εμβολιασμός των παιδιών διενεργείται με χρήση των μονοδύναμων mRNA εμβολίων. H EEE συνιστά το μεσοδιάστημα των 8 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων του βασικού εμβολιασμού. Ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει ανάλογα με την ηλικία:

  • 6 μηνών – 4 ετών: τρεις δόσεις
  • 5 ετών – 18 ετών: δύο δόσεις
Εμβολιαστικό σχήμα για παιδιά που ανήκουν στο γενικό πληθυσμό

Σε περίπτωση νόσησης πριν την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού δεν τροποποιείται ο συνολικός αριθμός δόσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται η διενέργεια του εμβολίου 1 – 3 μήνες από τη διάγνωση.

Όσον αφορά στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης, συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού σε άτομα ηλικίας από 5 – 18 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (βλ. Πίνακες 1 και 2).

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης γίνεται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορωνοϊό

Εμβολιαστικό σχήμα για παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου

Συγκεκριμένα ανάλογα με την ηλικία για τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου συστήνεται χορήγηση:

  • 5 – 12 ετών: 1 αναμνηστική δόση
  • 12 – 18 ετών: 2 αναμνηστικές δόσεις

Αναμνηστική δόση μπορεί να διενεργηθεί εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου. Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 3 μηνών μετά τη νόσηση).

Σημείωση: Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες, ο εμβολιασμός για την πρόληψη της γρίπης δυνατό να διενεργηθεί ταυτόχρονα ή με οποιοδήποτε μεσοδιάστημα σε σχέση με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Πίνακας 1
Πίνακας 1 (συνέχεια)
Πίνακας 2

Create your account