Γρίπη

Η γρίπη επιτελεί ιογενή λοίμωξη που επηρεάζει κατά κύριο λόγο το αναπνευστικό σύστημα και προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β.

Αν και συνήθως είναι αυτοπεριοριζόμενη, μπορεί να σχετίζεται με σοβαρή νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Εμφανίζεται κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο και ιδιαίτερα τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο, σε εύκρατα κλίματα. Το ποσοστό μόλυνσης από τη γρίπη σε παιδιά (<18 ετών) ποικίλλει από έτος σε έτος, κυμαινόμενο μεταξύ 10%-40% κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εποχής της γρίπης.

Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται από άτομο σε άτομο, κυρίως μέσω επαφής με αναπνευστικές εκκρίσεις ή μολυσμένων αντικειμένων. Τα παιδιά είναι σημαντικοί φορείς για την εξάπλωση της νόσου.

Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 1-4 ημέρες με αποτέλεσμα την ταχεία και υψηλή μεταδοτικότητα. Οι ασθενείς μπορεί να είναι μεταδοτικοί πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και για αρκετές ημέρες μετά.

Οι λοιμώξεις από τον ιό της γρίπης στα παιδιά συνδέονται με αυξημένη συχνότητα επισκέψεων σε εξωτερικές δομές υγείας, νοσηλεία σε νοσοκομείο, χρήση αντιβιοτικών, χαμένες σχολικές ημέρες για τον ασθενή και τα αδέλφια του και συγχρόνως χαμένες εργάσιμες ημέρες για το γονέα.

Οι κλινικές εκδηλώσεις ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και την προηγούμενη εμπειρία του με τον ιό της γρίπης.

Τα κλασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν απότομη έναρξη πυρετού, κεφαλαλγία, μυαλγίες, κακουχία, αυχενική αδενοπάθεια και αδιαθεσία, συνοδευόμενα από εκδηλώσεις της αναπνευστικής οδού όπως βήχας, πονόλαιμος και ρινίτιδα. Τα κλασικά χαρακτηριστικά ωστόσο μπορεί να απουσιάζουν στα παιδιά. Οι συχνές επιπλοκές της γρίπης περιλαμβάνουν μέση ωτίτιδα, πνευμονία και επιδείνωση χρόνιας πνευμονικής νόσου (π.χ. άσθμα).

Εργαστηριακός έλεγχος για επιβεβαίωση της διάγνωσης της γρίπης διενεργείται όταν το αποτέλεσμα επηρεάζει τις αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία, την προφύλαξη των επαφών, την εκτέλεση άλλων διαγνωστικών εξετάσεων ή τον έλεγχο της λοίμωξης. Η εργαστηριακή επιβεβαίωση μόλυνσης από τον ιό της γρίπης απαιτεί απομόνωση ή ανίχνευση ιικών πρωτεϊνών ή ιικού RNA σε εκκρίσεις αναπνευστικής οδού ή σε άλλα δείγματα.

Ο σημαντικότερος τρόπος για να προφυλαχτεί κάποιος από τη γρίπη είναι η αποφυγή επαφής με ασθενείς, η καθαριότητα των χεριών, η χρήση μάσκας, η αποφυγή κλειστών χώρων και συγχρωτισμού. Εκτός από τα γενικά μέτρα προφύλαξης, που ισχύουν για όλες τις ιώσεις, για την προστασία από τη γρίπη το αντιγριπικό εμβόλιο αποτελεί σημαντικό όπλο στη φαρμακευτική φαρέτρα για την πρόληψη της νόσου.

Πληροφορίες για τη συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ στο σχετικό σύνδεσμο που βρίσκεται διαθέσιμος στη σελίδα μας.

Create your account