Εξελίξεις στην πρόληψη της RSV λοίμωξης

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελεί σύνηθες αίτιο σοβαρής μορφής βρογχιολίτιδας δυνητικά επικίνδυνης κατά τη βρεφική κυρίως ηλικία και ιδιαίτερα σε βρέφη πρόωρα ή με υποκείμενα καρδιαγγειακά, αναπνευστικά ή γενετικά νοσήματα. Στα πλαίσια της πρόληψης της νόσου το nirsevimab,ένα νέο μονοκλωνικό αντίσωμα, έχει λάβει πρόσφατα έγκριση.

Η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του αντισώματος εχει εχει ήδη επιβεβαιωθεί με δυο τυχαιοποιημένες μελέτες. Η πρώτη αφορούσε σε 1490 βρέφη με ηλικία κύησης ≥35 εβδομάδες και η δεύτερη σε περισσότερα από 1400 πρόωρα βρέφη με ηλικία κύησης 29 με <35 εβδομάδες. Και στις δυο μελέτες μια και μόνο δόση nirsevimab μείωσε σημαντικά τα ποσοστά ανάγκης για ιατρική εκτίμηση και νοσηλεία λόγω RSV λοίμωξης.

Το CDC και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχουν ήδη προχωρήσει σε τροποποίηση των οδηγιών τους και σε σύσταση για χορήγησης μίας δόσης nirsevimab στο σύνολο των βρεφών ηλικίας κάτω των 8 μηνών κατα την πρώτη τους χρονική περίοδο έξαρσης της κυκλοφορίας RSV στην κοινότητα (κατά κανόνα συμβαίνει κατά τους μήνες Νοέμβριος – Μάρτιος). Της οδηγίας εξαιρούνται βρέφη των οποίων η μητέρα έχει εμβολιαστεί κατά της RSV λοίμωξης (με το επίσης πρόσφατα εγκεκριμένο κατά της RSV εμβόλιο) κατά τη διάρκεια της 32-36 εβδομάδας της εγκυμοσύνης και τουλάχιστον δυο εβδομάδες προ του τοκετού.

Στην Ευρώπη το nirsevimab έχει λάβει έγκριση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων με το όνομα Beyfortus. Η άδεια ισχύει για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ένωση από την 31 Οκτωβρίου 2022.

Προς το παρόν στην Ελλάδα το Beyfortus δεν είναι διαθέσιμο.

Create your account