Το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Και όμως κάποιοι, και δεν αναφερόμαστε στον Grinch, έχουν αληθινά αλλεργία στα Χριστούγεννα!

Πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό ατόμων, για τα οποία η άφιξη του χριστουγεννιάτικου δέντρου σημαίνει φταρνίσματα, μπούκωμα στη μύτη, βήχα, δύσπνοια, μάτια που τρέχουν. Οι ενοχλήσεις μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να κρατήσουν για εβδομάδες…

Το παραπάνω σύνολο συμπτωμάτων χαρακτηρίζεται ως σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου (Christmas tree syndrome) και αφορά σε μια αλλεργικού τύπου αντίδραση στο κατά τα άλλα πανέμορφο δεντράκι.

Στην πραγματικότητα βέβαια οι περισσότεροι από τους ασθενείς δεν είναι αλλεργικοί στο ίδιο το έλατο αλλά σε μια ομάδα ουσιών (Terpenes) που δίνουν στο δέντρο τη χαρακτηριστική του μυρωδιά, ενώ παράλληλα σε κάποιες περιπτώσεις η σκόνη, υπολείμματα γύρης ή και μύκητες μπορούν να πυροδοτήσουν την αντίδραση.

Περίπου 50 διαφορετικά είδη μυκήτων έχει βρεθεί ότι μπορεί να κρύβονται στα φύλλα των ελάτων και η διασπορά στο χώρο της κατοικίας είναι ανάλογη του χρόνου παραμονής του δέντρου σε αυτήν.

Αν και το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου επηρεάζει περισσότερο ασθενείς με άσθμα και με προϋπάρχουσα τάση για αλλεργίες, στην πραγματικότητα όλοι μπορούν να το εκδηλώσουν.

Αν προμηθεύεστε λοιπόν για τα Χριστούγεννα αληθινό έλατο:

  • Τινάξτε καλά το δέντρο πριν το τοποθετήσετε μέσα στο σπίτι.
  • Ξεπλύνετε το δέντρο με νερό (προσοχή θα χρειαστεί να έχει στεγνώσει εντελώς πριν την είσοδο στο σπίτι)
  • Μπορείτε εναλλακτικά να το καθαρίσετε χρησιμοποιώντας πεπιεσμένο αέρα.
  • Φροντίστε ο χώρος που βρίσκεται το δέντρο να έχει καλό αερισμό.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συσκευές καθαρισμού αέρα στο χώρο για να εξουδετερώσετε τα αλλεργιογόνα.

Η χρήση από την άλλη μεριά τεχνητού δέντρου μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εκδηλώσεις αλλά βέβαια δεν τις εξαλείφει. Μην ξεχνάμε ότι και τα τεχνητά δέντρα μαζεύουν σκόνη, μύκητες και άλλα αλλεργιογόνα κατά το χρονικό διάστημα της αποθήκευσής τους.

Αν λοιπόν χρησιμοποιείτε τεχνητό δέντρο:

  • Ξεπακετάρετε το δέντρο εκτός σπιτιού.
  • Τινάξτε και σκουπίστε το δέντρο ή καθαρίστε το με τους τρόπους που προαναφέραμε για τα αληθινά δέντρα.
  • Κατά την αποθήκευση του δέντρου χρησιμοποιήστε αεροστεγή συσκευασία και φροντίστε ο χώρος που θα παραμείνει να μην έχει υγρασία.

Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τα στολίδια. Σκουπίστε τα και καθαρίστε τα προσεκτικά από τη σκόνη που είναι φυσικό να έχει συσσωρευθεί κατά την αποθήκευση. Αποθηκεύστε τα τέλος σε αεροστεγείς ή τουλάχιστον καλά κλειστές συσκευασίες για την επόμενη χρονιά.

Η ομάδα του KidCare σας ευχόμαστε να έχετε υγεία, χαρές ό,τι καλύτερο για τα φετινά Χριστούγεννα!

Create your account