Ο Lucky Luke και τα εμβόλια

“Πιο γρήγορος και από τη σκιά του…” Μπορεί να δουλεύει για το Lucky Luke, είναι όμως καλό και για τα εμβόλια;

Συγκεκριμένα, το ερώτημα για το αν η ταχύτητα διενέργειας εμβολιασμού επηρεάζει την αντίληψη της αίσθησης του πόνου, έχει απασχολήσει κλινική μελέτη του πανεπιστημίου του Τορόντο. (Taddio A, Wong H, Welkovics B, Ilersich AL, Cole M, Goldbach M, Ipp M. A randomized trial of the effect of vaccine injection speed on acute pain in infants. Vaccine. 2016 Sep 7;34(39):4672-4677. doi: 10.1016/j.vaccine.2016.08.023. Epub 2016 Aug 12. PMID: 27527817.)

Συνολικά 119 βρέφη ηλικίας 2-6 μηνών συμμετείχαν στη μελέτη. Έγινε χωρισμός σε δυο ομάδες που εμβολιάστηκαν με διαφορετική ταχύτητα χορήγησης εμβολίου (αργή/ ταχεία χορήγηση). Τα εμβόλια που χορηγήθηκαν αφορούσαν στο βασικό για την ηλικία εμβολιασμό. Ακολούθως δύο άτομα (ένας από τους γονείς του βρέφους και ένα ερευνητής) αξιολόγησαν την έκφραση πόνου του βρέφους χρησιμοποιώντας κατάλληλες κλίμακες (Modified Behavioural Pain Scale, διάρκεια κλάματος, Numerical Rating Scale) και χωρίς να έχουν γνώση της ομάδας που είχε καταχωρηθεί το βρέφος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν συσχέτιση της ταχύτητας χορήγησης του εμβολίου με την έκφραση πόνου των βρεφών. Συγκεκριμένα η ταχεία χορήγηση φάνηκε σημαντικά πιο ανώδυνη. Η μελέτη στα αποτελέσματά της καταλήγει σε σύσταση για ταχεία χορήγηση των ενέσιμων εμβολίων με στόχο τη μείωση του πόνου στα παιδιά αποδέκτες του εμβολιασμού.

Όσον αφορά στον ήρωα του Maurice de Bevere, ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα Lucky Luke, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς θα πρέπει να μπορεί να πυροβολεί σε λιγότερο από 13 millisecond για να διατηρεί τον τίτλο του. Πάντως, μεταξύ μας, εγώ προσωπικά πάντα λάτρευα τις περιπέτειες του Rantanplan.

Create your account