Παραολυμπιακοί: Η ιστορία μιας σημαιοφόρου, υπό το παιδιατρικό πρίσμα

Στην τελετή των παραολυμπιακών αγώνων φέτος διακρίναμε μια ξεχωριστή ομάδα. Η ομάδα προσφύγων απαρτιζόταν από 6 αθλητές. Ανάμεσά τους η Αλία Ίσσα, αθλήτρια του στίβου και μια από τους δύο σημαιοφόρους της ομάδας.

Η Αλία γεννήθηκε στην Ελλάδα το 2001. Οι γονείς της πρόσφυγες από τη Συρία κατέφυγαν στην Ελλάδα αναζητώντας ασφάλεια και ένα καλύτερο αύριο. Στην ηλικία των 16 ετών έχασε τον πατέρα της από καρκίνο. Δεν έχει αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα και τα μέλη της οικογένειας παραμένουν επίσημα στη χώρα μας ως πρόσφυγες. Η Αλία αντιμετώπισε διακρίσεις κατά τη φοίτησή της στο δημοτικό. Ακολούθως φοίτησε σε ειδικό σχολείο και βρήκε διέξοδο στον αθλητισμό. Τον Ιούνιο του 2021 επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τους πρόσφυγες στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο.

Αναζητώντας δεδομένα για το ιατρικό ιστορικό της αθλήτριας, τα στοιχεία μας προβληματίζουν. Στο σύνολο σχεδόν των ενημερωτικών ιστοσελίδων αναφέρεται ότι η Αλία γεννήθηκε και παρέμεινε υγιής κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Στην ηλικία των τεσσάρων ετών υποστηρίζεται ότι νόσησε από ευλογιά.

Η ευλογιά αποτελεί σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρο νόσο, υπεύθυνη για 300 εκατομμύρια θανάτους μόνο κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα και περίπου ένα δισεκατομμύριο θανάτους συνολικά.

Η ευλογιά αποτελεί όμως ταυτόχρονα το πρώτο λοιμώδες νόσημα το οποίο έχει εκριζωθεί μέσω του εμβολιασμού και το τελευταίο κρούσμα της νόσου έχει καταγραφεί τον Οκτώβριο του 1977. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε την παγκόσμια εξάλειψη της νόσου το 1980. Το παραπάνω σενάριο, όσον αφορά στο ιατρικό ιστορικό της αθλήτριας, είναι λοιπόν λανθασμένο.

Σε δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού αναφέρεται ότι η αθλήτρια σε ηλικία 4 ετών υπέστη νευρολογικές βλάβες από υψηλό πυρετό λόγω ανεμευλογιάς.

Η ανεμευλογιά αποτελεί ιογενές, εξανθηματικό, εξαιρετικά μεταδοτικό νόσημα που οφείλεται στον ιό ανεμευλογιάς – έρπητα ζωστήρα (VZV) και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ευλογιά.

Κατά κανόνα σε μικρές ηλικίες η ανεμευλογιά διαδράμει με σχετικά ήπια συμπτωματολογία. Ο υψηλός πυρετός δεν αποτελεί το καθαυτό αίτιο νευρολογικής βλάβης. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως η ανεμευλογιά επιπλέκεται από εγκεφαλίτιδα που αποτελεί σοβαρή επιπλοκή της νόσου. Αν και δεν αποτελεί συχνή επιπλοκή (αναφέρεται η εμφάνισή της σε από 1,7 ανά 100000 μέχρι και 1 ανά 33000 κρούσματα της νόσου), μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ή μόνιμα νευρολογικά ελλείματα.

Μετά την εφαρμογή του συστηματικού εμβολιασμού, τα κρούσματα ανεμευλογιάς στην Ελλάδα είναι πλέον σπάνια. Η νόσος έχει μείνει στη μνήμη των περισσοτέρων ως μια από τις ήπιες λοιμώξεις τις παιδικής ηλικίας ενώ οι επιπλοκές ξεθωριάζουν σιγά, σιγά από τη μνήμη μας παραμένοντας στα ιατρικά συγγράματα.

Περιπτώσεις όπως αυτή της Αλία παραμένουν για να μας και να μας κρατούν σε εγρήγορση, υπενθυμίζοντάς μας το παρελθόν. Την προ εμβολιασμού εποχή που για παράδειγμα μόνο στις ΗΠΑ 100 άνθρωποι έχαναν κάθε χρόνο τη ζωή τους και πάνω από 11000 νοσηλεύονταν από την «ήπια» παιδική ασθένεια.

Η Αλία δεν τα παράτησε ποτέ, παρόλες τις αντιξοότητες. Έχει όνειρα για το μέλλον. Θα ήθελε να γίνει γιατρός, να αγωνιστεί κάποτε με τα χρώματα της Ελλάδας, να ακολουθήσει τα βήματα του προτύπου της, του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Της ευχόμαστε να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες της, να είναι πάντα γερή και πάντα δυνατή, να μας εμπνέει με την αντοχή, το χαμόγελο, το παράδειγμά της.

Create your account